Da li zaista „Nema na čemu!“?

Zašto nam je kao naciji teško da priznamo kada je nešto lepo i vredno. Da priznamo da smo mi sami značajni, vredni poštovanja, zaslužni… Kao i nama bliske osobe. 

Postoji mit o tome da ćemo nekog „ureći“ kada ga pohvalimo, da ćemo mu doneti maler i pokvariti ga… U tom strahu, maloj deci, najdivnijim bićima, odmah po rođenju govorimo: „Ružan/na si! Ništa ne valjaš! Pu,pu – pljujemo ih! i sl. Isto tako, mladim roditeljima, koji se osmele da svoje dete pohvale, odmah se izriče upozorenje kako time mogu naškodtiti detetu…

Da li nam pohvala škodi? Poznajete li nekog kose od hvaljenja pokvario?! 

Ja, ne! 

Ono što ja vidim, jesu deca koja od hvale i ljubavi rastu, razvijaju se i cvetaju! Rastu u osobe koje su svesne sebe, svojih sposobnosti, te smelo istražuju svet i ostvaruju svoje ciljeve. 

Međutim, potkradu se greške i nama koji se trudimo da se odupremo šablonima! Iznenadim se kada ih u jednom trenutku spazim, osvestim! 

Toliko je jak uticaj društva (okruženja) na nas! Toliko je teško iskoračiti u promenu! 

Pre nekoliko dana sam shvatila da sam svoje dete na jako ranom uzrastu naučila da kada mu neko kaže: „Hvala“, on odgovori sa „Nema na čemu“. 

Vidiš li ti problem u tome?!

Da li i ti kada ti se neko zahvali na usluzi, pomoći, poklonu, gestu pažnje i izdvojenom vremenu i sl. odgovoriš sa: „Nema na čemu!“?

Shvataš li da na taj način zauzimaš pasivnu ulogu u komunikaciju i stavljaš sebe u podređen položaj u odnosu na druge? Šalješ poruku da nisu vredni trud, pažnja, vreme (a možda i neko odricanje) koje si uložio zarad neke druge osobe, tj. da nisi vredan ti, a da su drugi vredniji (bitniji) od tebe. 

Koliko god da ti se čini da „Nema na čemu!“, izaberi drugačiji odgovor. Reci: „Molim i drugi put! Ili „Bilo mi je zadovoljstvo“ ili „Drago mi je da mogu da pomognem“ ili bilo šta, što neće umanjivati tvoju vrednost i što će te staviti u ravnopravan položaj sa sagovornikom. 

Jer, ako svoju vrednost i lepotu ne uočavamo mi sami, neće je uočiti ni drugi!

Suzana Gajić Jovanović, master pedagog

Autorka teksta
Autor fotografije Lina Trochez, preuzeto sa Unsplash