Kako imati i uspešno održavati ljubavnu vezu?

Ljubav je najčistije osećanje koje je duboko skriveno u ljudskom biću i koje svakog trenutka može da probudi vatru u čoveku. Ko nikada nije voleo i ko ne zna šta je to ljubav, mora da zna da je u njegovom srcu jedna ogromna praznina poput pećine koja je urezana u masivnoj steni. 

Ljubav je osećanje koje ispunjava osobu i koje daje smisao  životu. Ljubav nas čeka na svakom koraku, ljubav je svuda oko nas, ljubav je u vazduhu…

Svakako, ljubav je jedno veoma lepo i poželjno iskustvo koje dolazi prirodnim putem. Za ljubav su samo potrebne čiste i iskrene emocije i mala doza ljubavne čarolije. Kada se sve kockice sklope i kada sve karte pronađu svoje mesto, iskra ljubavi može da preraste u vulkan uzavrelih strasti koje tope sve oko sebe. Ljubav je u svakom pogledu neodoljiva avantura i zbog toga uživajte u njoj!

Veze ponekad mogu biti komplikovane, a da bi uspele, neophodno je da provodite dosta vremena sa osobom do koje vam je stalo, da se trudite oko njega ili nje, da pokušavate da razumete njegove ili njene potrebe i da umete da izrazite svoje. 

Čak i najsrećniji i najljubavniji parovi ponekada se suoče s problemima u vezi. Važno je da imate na umu da nijedna veza nije potpuno savršena i da će sa vremena na vreme biti problema, ali je potrebno da se borite kako biste ostali zajedno.

Veza u kojoj partneri ne mogu otovreno da komuniciraju, nije zdrav odnos. Vaš partner ili partnerka nije u stanju da pročita vaše misli. A tu sposobnosti sigurno nemate ni vi! Zato, nemojte pretpostavljati da neko zna kako se osećate i nemojte da dozvolite da vi bilo šta radite na osnovu pretpostavki. Naučite da jasno izrazite svoje misli, želje i osećanja! 

To ne znači da treba da budete agresivni u komunikaciji sa voljenom osobom, jer ćete u ovom slučaju postići potpuno suprotan efekat od onog koji želite da postignete. Razgovarajte smireno o stvarima koje su vam bitne i nemojte koristiti rečenice koje su optužujuće ili uvredljive.

Neke osobe teže perfekcionitmu i zato češće uočavaju mane voljene osobe i odnose se kritički prema svemu što ne zadovoljava njihove zamišljene standarde. Malo kritike ponekad može delovati motivišuće, uz uslov da je izrečena na pravi način, odnosno biranim rečima. Međutim, ako stalno zvocate tj. ističete samo ono što vam smeta, veza se može završiti prekidom. Da biste sprečili da se ovo desi, pokušajte da stvari sagledate i na drugi način. Manje se fokusirajte na partnerove mane (ukoliko one direktno ne ugrožavaju vašu bezbednost, zdravlje, mir) i počnite da cenite stvari koje dobro radi, kao i da mu to priznate, pohvalite ili zahvalite se zbog toga.

Vaša karijera bi trebalo da vam bude važna, ali ne u tolikoj meri da biste izgubili svoj privatni život. Osobama koje su suviše zaposlene, teže je da ostanu u vezi jer previše vremena provode u poslu i dešava se da zbog toga zapostave voljenu osobu. Definitivno treba da poradite na uspostavljanju dobre ravnoteže između privatnog života i posla. Sa druge strane, ako ste „zapostavljena strana“, razgovarajte sa „drugom stranom“ o tome kako se osećate.

Neverstvo predstavlja jako veliki problem u vezi ili braku i često dovodi do prekida ili razvoda. Ništa ne može da opravda prevaru, ali osobe koje počinu prevaru, obično za to mogu da navedu i neke razloge. Često možemo čuti da su se osećali zapostavljeno od strane voljene osobe ili da u emotivnom odnosu postoji problem za koji nisu pronašli odgovarajuće rešenje. Kako biste izbegli neverstvo, obratite više pažnje na voljenu osobu, pokažite svoja osećanja i otvoreno razgovarajte o onome što vas muči

Na kraju, volite otvorenog srca i dozvolite drugima da vole vas! Ukoliko u nekom trenutku posustanete i osećate da nemate snage da se sami izborite sa problemom na koji ste naišli, ne ustručavajte se da potražite savet stručnih lica i spasete vašu ljubav!

Teodora Đorđević

Autorka teksta
Autor fotografije Ben Rosett, preuzeto sa Unsplash