Koju srednju školu upisati – problem svakog osmaka

Definitivno najgore pitanje koje neko može pitati jednog osmaka je: “koju ćeš srednju školu upisati”. Većina osmaka ne zna ni sebi da odgovori na to pitanje, a kamoli nekom drugom.

Neka deca počnu ranije razmišljati o srednjoj školi, nekima roditelji insistiraju da upišu ono što im oni kažu, a neki odluče u zadnjem trenutku kada nemaju vremena ni da razmisle.

Deca obično pričaju sa rodieljima i traže savet, neki roditelji će sigurno reći: “upiši nešto od čega ćeš u budućnosti moći da živiš, nije bitno da li to voliš”, a neki  će svom detetu savetovati da upiše to što voli  (nešto čime bi se bavio u budućnosti).

Nažalost, ne uspeju svi da upišu to što su hteli,  jer nisu imali dovoljno bodova. Malo je glupo što zbog tri testa i  bodova neko ne može da upiše ono što voli. Čak i najbolji đaci mogu zbog treme ili straha da se zbune i da urade loše prijemni, a mogli su da ga urade dobro.

Nije dobro što se na decu vrši toliki pritisak da moraju da urade dobro prijemni ili ne mogu upisati ono što žele. Veliki je to stres za decu od petnaest godina.

Da bi se odlučili za srednju školu, mora da razmisle da li će posle srednje upisati fakultet, i šta uopšte žele i mogu da rade, jer ne mogu svi da se bave nekim zanimanjem, neko jednosatvno to ne voli, a neko je zbog zdravstvenog stanja sprečen da se time bavi.

U današnje vreme  samo sa srednjom školom teško je naći dobar posao sa normalnom platom, za većinu stručnih poslova treba i fakultet, a za ljude bez fakulteta ostaju poslovi u marketima, buticima i pekarama.

Ima dece koja žele da se bave istim poslom kao i njihovi roditelji, ili da rade u porodičnoj firmi, što im omogućava da imaju sigurno radno mesto.

Neka deca možda nemaju uslova da upišu a kamoli završe srednju školu, njihove porodice ili nemaju novca ili imaju bolesne članove porodice pa im je novac potreban za lečenje. Ovakvim slučajevima treba pomoći, jer je za svako dete važno da završi zrednju školu.

Veoma je važno završiti srednju školu, posebno onima koji su sebi postavili cilj u životu i samo treba do dođu do njega. Neki samo završe srednju školu, jer su morali, dok se drugi trude da budu što bolji i da daju sve od sebe kako bi postigli nešto u životu.

Jovana Vidačak

Autorka teksta