Mesečni Rezime

U periodu od 15. jula do 15. avgusta snimljen je prvi podcast na temu profesionalne orijentacije i psihologije. Naš sagovornik bio je Luka Ilić, master psiholog. Profesionalna orijentacija nije retko upotrebljiv pojam u velikim gradovima i školama, međutim u malim sredinama je to drugačije. Deca iz malih sredina upisuju srednje škole koje imaju u gradu u kojem žive ili bližoj okolini, a retki su slučajevi da se deca obrate službama za pomoć pri odabiru budućeg  zanimanja. 

Luka je u emisiji odgovorio na sva naša pitanja, a jedno od njih bilo je upravo to, gde se deca mogu javiti za pomoć, ako su u dilemi i ne znaju šta je pravi izbor za njih. „Svaka škola ima službu koja se bavi time. Školski psiholozi su tu da sa detetom urade test profesionalne orijentacije i na taj način utvrde koja škola je najbolja za nju/njega“-odgovorio je Luka. U odrastanje deteta su u velikoj meri uključeni i roditelji, te se nameće pitanje kako se roditelji treba postaviti u tom periodu, na šta je Luka odgovorio da roditelji treba da prate, slušaju i usmeravaju dete, ali ne i da mu nameću svoje želje. Porazgovarali smo i o psihologiji, kao zanimanju. Luka je prepoznao sebe u tome i imao je podršku svoje porodice. Nekada je morao da se odrekne svog slobodnog vremena da bi učio, ali se trud na kraju isplatio. Nedavno je završio master studije i zaposlio se u jednoj Osnovnoj školi.

Ovo je samo deo razgovora sa psihologom. Sve odgovore na pitanja o profesionalnoj orijentaciji i psihologiji možete pogledati na Okular Youtube kanalu u emisiji Mladi za mlade. Svoja pitanja možete postavljati na teenassistants.com i Luka će rado dati odgovor na njih.