Prijatelji su tu da nam pomognu

Svi mi želimo nešto

– da izgubimo dosadnih pet kilograma,dobijemo to unapređenje, izađemo na drugi sastanak sa nekim za koga smo zainteresovani ili odemo na odmor iz snova;

– postavimo sebi cilj koji nije nedostižan i koji je drag našim srcima, ponavljamo u svojoj glavi i naglas pred drugima bezbroj puta da ćemo to ostvariti;

Podelili smo svoj cilj sa prijateljima i porodicom i izjavili da je ovo godina u kojoj ćemo ga ostvariti…

Ovo… ovo je san svih nas, ali san i cilj jedne  devojke koja želi da uspe.

Priča o mojoj/moje drugarice

Moja drugarica jedna je od onih  prijatelja koji će ti uvek pomoći kada ti nešto zatreba, poslušati te, posavetovati i reći – idemo dalje! Njena dobrota je uvek prijala svima. Izlasci, druženje i mnogo putovanja, bilo je svega. Otvoreno smo pričale o bilo čemu.

Sećam se tog bola kada je počela da plače jer je imala probleme, majka ju je ostavila i bez nje je 13 godina, možete zamisliti tu situaciju. Bez topline majčinog zagrljaja, saveta, smeha, svih tih rođendana. Živela je sa bakom i ocem, bilo je problema i sa njim, jer odlazak majke njemu je jako težak i dan danas. Da bi preboleo tu bol,  preterano je konzumirao alkohol. Mojoj drugarici je taj njegov period bio jako težak, bila je u depresiji mesecima. Bila je slomljena svakog dana u školi, razmišljala je na času da li je sve okej kod kuće, pa su se, usled nedostatka pažnje, nizale loše ocene.

Bilo mi je jako teško zbog nje i njene priče, jer je njeno stanje bilo baš loše. Pre ove njene priče nisam verovala da osoba koja ima previše  porodičnih problema kod kuće, može biti veoma jaka i stabilna pred drugim ljudima, kao da je sve u redu i da nema nikakvih problema.

U tom periodu sam odlučila da joj pomognem. Shvatila sam da ona previše nekim svojim razmišljanjem rastuži sebe i onda ne ostvari cilj kome teži. Popričale smo ozbiljno o temi “kako ne treba previše razmišljati”o lošim stvarima, jer tokom depresije njena svaka druga misao  bila je “šta ako se nešto loše desi.”

Neće se ništa desiti, razmišljaj pozitivno i sve snove koje si sanjala, ostvarićeš ih, samo ako razmišljaš pozitivno i veruješ u sebe.

Naravno, trebalo je vremena da dođe sebi, ali ja sam verovala u nju i došao je taj dan kada se sve smirilo. Shvatila je da nije jedina i da se mora pomiriti sa tim da živi bez majke.

Ona je izgubila onih nekoliko kilograma, ali ne zato sto je želela, već zbog depresije i problema.

Mentalno zdravlje mladih je dosta lošije u poslednje vreme zbog nastale situacije povodom korone.  Razlog narušavanja mentalnog zdravlja zbog kovida je sav stres, tenzija i briga oko toga da li će se mladi razboleti ili zaraziti svoje bližnje.

Zato je bitno da svi idemo ka tome da budemo pozitivni i širimo tu pokretačku  energiju ka ostalima. Mentalno zdravlje mladih je jako bitna stvar. Mnogi ne znaju kako da se nose sa tenzijom, pa  dolazi do mnogih pokušaja samoubistava.

Pojedini roditelji ne shvataju šta se događa sa njihovim detetom sve do trenutka kada svoje dete nađu bez svesti. Oni shvataju da se nešto loše događa sa detetom, ali misle da je to samo loš period zbog škole, partnera, koji će proći sam od sebe. Roditelji uglavnom kasno reaguju. Tokom karantina i cele situacije sa kovidom shvatili smo da za mentalno zdravlje nije potrebna samo podrška i ljubav roditelja, krov nad glavom i toplina doma. Potrebna nam je i pomoć psihijatra i psihologa.

Ne treba se bojati razgovora sa dobrim psihologom. On je naš prijatelj. A prijatelji su tu da nam pomognu.

Tamara Simić

Autorka teksta