Najčešća Pitanja

HomeProblemNajčešća Pitanja
Kako najbolje svoje vreme da rasporedim? Nekad imam osećaj da stalno učim, a ništa ne stižem i gubim socijalni život…

Napraviti dobar raspored i pridržavati se istog. Na primer: ustajem u (napisati vreme), obavljam jutarnje aktivnosti, počinjem da učim od (pa napisati satnicu – pri tom voditi računa da postoje kraće pauze između učenja i pauza za ručak), sa prijateljima se viđam (pa opet satnica zavisno od toga koji je deo dana najpogoniji za učenje /pre podne ili popodne). U raspored obavezno staviti i druge obaveze koje u toku dana treba da ispuniš. Preporuka bi bila da danas praviš raspored za sutra, kako bi se uklopile i eventualne neplanirane aktivnosti. Bitno je da se poštuje napravljeni plan rada i da pored učenja, naš raspored sadrži i obavezno druženje sa prijateljima, fizičku aktivnost..

Kako se izboriti sa porodicom koja očekuje od tebe da radiš ono što ne voliš?

Često se dešava da roditelji od nas očekuju da budemo nešto što mi zapravo nismo, da pravimo izbore (škole, zanimanja..) koje ne želimo, da biramo partnera shodno očekivanjima roditelja. U komunikaciji sa porodicom najvažnije je istaći da ti je, u ostvarenju svojih snova i želja,  neophodna  njihova pomoć i podrška, njihovo poverenje i sigurnost koju ti  pružaju, a da sa druge strane razumeš kako se oni osećaju,  razumeš njihove brige i strahove. Kroz učestale kontakte i razgovore trebalo bi naći balans, tako da i tvoje potrebe i potrebe porodice budu zadovoljene. Ukoliko ovaj problem u porodici postane izvor sukoba, konfikta, napetosti, porodica može da potraži pomoć psihoterapeuta.

Pre šest meseci sam prvi put probala tablete i travu. Sada mislim da mi je to potrebno i zanima me kada postajes narkoman?

Zavisnost od psihoaktivnih supstanci karakteriše ponavljana potreba za uzimanjem PAS kojoj se ne možeš samostalno odupreti, uprkos neželjim psihološkim, fizičkim i socijalnim posledicama. Odgovor na pitanje kada neko postaje narkoman zahteva sagledavanje problema iz više uglova kroz razgovor sa stručnim licima (motivacija za korišćenjem PAS, učestalost, situacija u kojoj konzumira PAS i mnogih drugih) u direktnom kontaktu. S toga, predlažemo da u svom okruženju potražiš odraslu osobu sa kojom ćeš moći otvoreno da porazgovaraš na ovu temu (roditelji, školski psiholog ili pedagog ili odeljenski starešina, pedijatar, dečiji psiholog, psiholog u savetovalištu ako postoji ili neko od zaposlenih u centru za socijalni rad).