Narkotici

HomeProblemNarkotici
Zašto svi prave toliku frku oko marihuane kada je ona u nekim drugim zemljama npr. dozvoljena. Da živimo tamo, ne bi bio nikakav problem da je koristimo. A ovde te odmah gledaju kao narkomana. Za mene je to licemerno! Voleo bih da čujem neko objašnjenje.

Ono što je za nas bitno da znamo je da su posledice konzumiranja marihuane mnogobrojne (na fizičko i psihičko zdravlje) i to ne samo pri dugotrajnoj upotrebi, već i neposredno nakon konzumiranja.   Istraživanja su pokazala marihuana ima štetno dejstvo na mozak, te da  glavni sastojak marihuane, (tzv.THC) negativno utiče na pamćenje. Marihuana, pored negativnog uticaja na nervni sistem, štetno deluje i na druge organe (pluća i respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem, te reproduktivni sistem..). Marihuana negativno utiče i na mentalno zdarvlje (pad koncentracije, problemi sa pamćenjem i zaboravljenjem, odsustvo motivacije, zanemarivanje svakodnevnih aktivnosti i obaveza, smanjena sposobnost rasuđivanja, umor, pospanost, napetost, smanjena efikasnost i funkcionalnost, anksioznost..), jer dovodi do stvaranja zavisnosti. Ukratko, odgovor na ovo pitanje usmeren je na negativan uticaj i posledice konzumiranja marihuane po zdravlje konzumenta i to je nešto čega bi trebalo da budemo svesni. 

Pre šest meseci sam prvi put probala tablete i travu. Sada mislim da mi je to potrebno i zanima me kada postajes narkoman?

Zavisnost od psihoaktivnih supstanci karakteriše ponavljana potreba za uzimanjem PAS kojoj se ne možeš samostalno odupreti, uprkos neželjim psihološkim, fizičkim i socijalnim posledicama. Odgovor na pitanje kada neko postaje narkoman zahteva sagledavanje problema iz više uglova kroz razgovor sa stručnim licima (motivacija za korišćenjem PAS, učestalost, situacija u kojoj konzumira PAS i mnogih drugih) u direktnom kontaktu. S toga, predlažemo da u svom okruženju potražiš odraslu osobu sa kojom ćeš moći otvoreno da porazgovaraš na ovu temu (roditelji, školski psiholog ili pedagog ili odeljenski starešina, pedijatar, dečiji psiholog, psiholog u savetovalištu ako postoji ili neko od zaposlenih u centru za socijalni rad).