Škola

Kako najbolje svoje vreme da rasporedim? Nekad imam osećaj da stalno učim, a ništa ne stižem i gubim socijalni život…

Napraviti dobar raspored i pridržavati se istog. Na primer: ustajem u (napisati vreme), obavljam jutarnje aktivnosti, počinjem da učim od (pa napisati satnicu – pri tom voditi računa da postoje kraće pauze između učenja i pauza za ručak), sa prijateljima se viđam (pa opet satnica zavisno od toga koji je deo dana najpogoniji za učenje /pre podne ili popodne). U raspored obavezno staviti i druge obaveze koje u toku dana treba da ispuniš. Preporuka bi bila da danas praviš raspored za sutra, kako bi se uklopile i eventualne neplanirane aktivnosti. Bitno je da se poštuje napravljeni plan rada i da pored učenja, naš raspored sadrži i obavezno druženje sa prijateljima, fizičku aktivnost..

Stekao sam zanimanje kojim ne želim da se bavim. Smatram da u tome nisam dobar, ne svidja mi se I imam neku vrstu odbojnosti prema tome. Upisao sam srednju skolu koja mi je bila blizu kuce, a zatim I fakultet koji je bio logican sled te skole. Medjutim sada ne zelim time da se bavim, a potrebno je da pronadjem posao. Osecam se beznadežno. Molim za pomoć.

Razumem kako se osećaš, ali verujem da bi bio uspešan u tom pozivu jer si završio uspešno i srednju školu i fakultet i stičem utisak da si napravio izvestan otpor prema potencijalnom poslu, a da sebi nisi ni pružio šansu da pokušaš da se ostvariš i dokažeš na profesionalnom polju za koje si adekvatno kvalifikovan visokim obrazovanjem. S obzirom na podatak da ti je potreban posao, možda bi bilo korektno da pokušaš, probaš (možda ti se i dopadne, možda se pronađeš u nekom segmentu). Ako i posle toga ne budeš sebe video tu, trebalo bi da razmisliš o promeni zanimanja i šta je to čime bi zaista želeo da se baviš. Srećno!

Koju srednju školu upisati nakon osnovne škole?

Srednju školu treba da odabereš u skladu sa svojim sposobnostima, mogućnostima, interesovanjima i željama. Obzirom da odabir srednje škole može da bude težak proces za osmaka, škole razrađuju plan i program profesionalne orijentacije koja pomaže učenicima završnih razreda da lakše dođu do takve odluke. O svemu ovome je veoma detaljno govoreno na našem podkastu na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=SQjsSM9gEUM
Preporučujem ti da pogledaš ceo podkast, obzirom da je profesionalna orijentacija bila centralna tema razgovora.