Škola

Kako najbolje svoje vreme da rasporedim? Nekad imam osećaj da stalno učim, a ništa ne stižem i gubim socijalni život…

Napraviti dobar raspored i pridržavati se istog. Na primer: ustajem u (napisati vreme), obavljam jutarnje aktivnosti, počinjem da učim od (pa napisati satnicu – pri tom voditi računa da postoje kraće pauze između učenja i pauza za ručak), sa prijateljima se viđam (pa opet satnica zavisno od toga koji je deo dana najpogoniji za učenje /pre podne ili popodne). U raspored obavezno staviti i druge obaveze koje u toku dana treba da ispuniš. Preporuka bi bila da danas praviš raspored za sutra, kako bi se uklopile i eventualne neplanirane aktivnosti. Bitno je da se poštuje napravljeni plan rada i da pored učenja, naš raspored sadrži i obavezno druženje sa prijateljima, fizičku aktivnost..

Stekao sam zanimanje kojim ne želim da se bavim. Smatram da u tome nisam dobar, ne svidja mi se I imam neku vrstu odbojnosti prema tome. Upisao sam srednju skolu koja mi je bila blizu kuce, a zatim I fakultet koji je bio logican sled te skole. Medjutim sada ne zelim time da se bavim, a potrebno je da pronadjem posao. Osecam se beznadežno. Molim za pomoć.

Razumem kako se osećaš, ali verujem da bi bio uspešan u tom pozivu jer si završio uspešno i srednju školu i fakultet i stičem utisak da si napravio izvestan otpor prema potencijalnom poslu, a da sebi nisi ni pružio šansu da pokušaš da se ostvariš i dokažeš na profesionalnom polju za koje si adekvatno kvalifikovan visokim obrazovanjem. S obzirom na podatak da ti je potreban posao, možda bi bilo korektno da pokušaš, probaš (možda ti se i dopadne, možda se pronađeš u nekom segmentu). Ako i posle toga ne budeš sebe video tu, trebalo bi da razmisliš o promeni zanimanja i šta je to čime bi zaista želeo da se baviš. Srećno!

Koju srednju školu upisati nakon osnovne škole?

Srednju školu treba da odabereš u skladu sa svojim sposobnostima, mogućnostima, interesovanjima i željama. Obzirom da odabir srednje škole može da bude težak proces za osmaka, škole razrađuju plan i program profesionalne orijentacije koja pomaže učenicima završnih razreda da lakše dođu do takve odluke. O svemu ovome je veoma detaljno govoreno na našem podkastu na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=SQjsSM9gEUM
Preporučujem ti da pogledaš ceo podkast, obzirom da je profesionalna orijentacija bila centralna tema razgovora.

Završavam srednju školu u junu sledeće godine a još uvek ne znam šta da upišem. Volim prirodne nauke a volim i društvene. Podeljen sam i ne znam koju odluku da donesem?

Iz pitanja se vidi da si potpuno neodlučan, obzirom da si širokih interesovanja. Ali to ne bi trebalo da te brine, obzirom da postoje određene tehnike koje ti mogu pomoći na putu izbora budućeg zanimanja. 

Profesionalna orijentacija predstavlja skup tehnika i aktivnosti koje preduzima školski psiholog kako bi pomogao učenicima po pitanju izbora buduće srednje škole ili fakulteta. Školski psiholog uz pomoć testova profesionalnih interesovanja, anketiranja i intervjua može puno pomoći neodlučnim učenicima kako bi bolje razumeli šta je to što ih privlači u profesionalnom smislu. Odgovor na ovo pitanje, i na još mnoga slična pitanja možeš pronaći na našem podkastu: https://www.youtube.com/watch?v=SQjsSM9gEUM

Bio sam u izolaciji 2 nedelje. Ne mogu da se vratim u normalne školske aktivnosti. Pomoć?

Normalno je da čovek ispadne iz ritma nakon pauze od dve nedelje, a naročito kada su ovakve, vanredne situacije u pitanju. Čovek je pre svega društveno biće i svaka izolacija od drugih će uticati na njega. Pre svega treba da počneš da radiš na resocijalizaciji sa drugarima i vratiš se postepeno u društvene aktivnosti. Takođe, trebalo bi da se obratiš školskom psihologu za savet i pomoć. Školski psiholog će znati kako da ti pomogne po pitanju vraćanja u nastavne aktivnosti i učenje.

Zaljubila sam se i ne mogu da učim. Svu pažnju mi okupira ljubav. Kako da to promenim?

Zaljubljenost je veoma interesantna i uzbudljiva, naročito mladim ljudima. Ona sa sobom nosi mnoštvo pozitivnih, uzbudljivih osećanja. Kada smo zaljubljeni čitav svet izgleda lepše i dinamičnije.

S druge strane, zaljubljenost čoveka ume omesti u aktivnostima. Naučna istraživanja pokazuju da zaljubljenim ljudima (naročito u prvih nekoliko meseci veze) drastično opada produktivnost zbog nemogućnosti održavanja fokusa na školske/poslovne aktivnosti. Međutim, postoje određene tehnike uz pomoć kojih možemo smanjiti ometajući uticaj zaljubljenosti na produktivnost.

  • Pre svega, misli o široj slici. Razmišljaj o tome zašto učiš, zašto želiš da imaš dobre ocene i šta želiš time postići. Da li je to zbog nastavka obrazovanja (odlaska na fakultet) ili, pak, zaposlenja? Siguran sam da postoje određeni ciljevi ka kojima stremiš. Fokusiraj se na njihovo ostvarivanje.
  • Razmišljaj o tome što trenutno osećaš i razgovaraj sa sobom o tome. To je sjajna tehnika klarifikacije, obzirom da osećanja umeju biti veoma snažna i, ponekad, prilično nejasna. Samo-govor ti može puno pomoći u održavanju produktivnosti. Ukoliko ti samo-govor ne ide naročito od ruke, možeš i da pišeš o svojim osećanjima i ciljevima i da vodiš dnevnik osećanja.
  • Napravi plan rada (dugoročni i kratkoročni). Razmisli o tome šta želiš postići na duže staze, a šta na kraće. Uči planski i sistematično. Možeš da učiš recimo 25-30 minuta u serijama, sa pauzama od 5-10 minuta između. Na taj način ćeš održati produktivnos. Nakon nekoliko serija slobodno napravi pauzu od sat-dva. Nemoj da se preopterećuješ.
  • Postavi sistem nagrađivanja za svoj rad. Na primer, možeš sebe nagraditi određenom aktivnošću (recimo, boravak na instagramu od 15-30 minuta, ili, pak, kupiti sebi čokoladu ili šta god da ti prija). Ukoliko ne uspeš, nagradnu aktivnost uskrati sebi. To će ti održati motivisanost na optimalnom nivou.