Profesionalna orijentacija – Anđela Ivković o FILUM-u

Kako se približava kraj školske godine sve su češća pitanja „Šta ćeš upisati?“, „Da li si počeo/la da spremaš prijemni?“,“U kom gradu ćeš da upišeš fakultet?“,…na sva ova pitanja mladi često ne znaju odgovor. Kada pomisle na fakultet i to šta bi trebalo u budućnosti da im bude posao većina bude napeta i ne znaju kojim bi putem krenuli. Zbog toga profesionalna orijentacija pomaže da bolje upoznamo sebe, one karakteristike koje posedujemo za određene poslove, pruža nam i određene informacije za upis kao i pripremanje prijemnog ispita. Pošto obično mladi nisu sigurni šta je najbolje za njih oni se raspituju preko rođaka,vršnjaka,roditelja i žele da čuju njihovo mišljenje.

Za naš sajt o profesionalnoj orijentaciji govorila je Anđela Ivković. Anđela je mlada devojka iz Ćićevca koja je svoj put pronašla u Kragujevcu. Nakon završene Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji Anđela je odlučila zbog svoje ljubavi prema nemačkom jeziku da upiše Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, smer Nemački jezik i književnost..

Koji je bio Vaš motiv prilikom upisivanja ovog fakulteta? 


Kao i svako dete iz ruralne sredine želela sam da odem u neki studentski grad i tamo započnem „nov život“ i to mi nije predstavljalo problem zato što sam odmah znala šta želim da upišem. Znala sam koju odgovornost sa sobom nosi život u velikom gradu ali i koje su moje želje i obaveze. Nemački jezik mi je oduvek bio interesantan, još kao mala uz gledanje crtanih filmova sam počela da ga učim i oduvek je kod mene postojala želja da jednog dana upišem nemački jezik. Najveća motivacija, pored moje zainteresovanosti za nemački jezik bile su sugestije koje sam dobijala od studenata tog fakulteta. FILUM je baš onakav kakvim su ga opisivali. To je fakultet pun inovacija, kreativnosti, osposobljavanja studenata za dalji rad  i pomoć profesora i asistenata je prisutna u svakom momentu.

Koji predmet je najviše doprineo Vašem znanju?


Na mom smeru ima puno zanimljivih predmeta, ali jedan od mojih omiljenih je Didaktika stranih književnosti. To je predmet koji otvara vrata kreativnosti prilikom prikazivanja vežbi koje aktiviraju sve jezičke kompetencije. Ovo je predmet koji širi vidike i gledišta studenata. Naši profesori su inovativni i ne primenjuju tradicionalno učenje, na primer samo pročitamo i analiziramo delo. Oni koriste teatarsku i dramsku pedagogiju i time nam omogućavaju da spoznamo neke stvari koje bi propustili prilikom čitanja određenog dela. Na ovim predavanjima sedimo u krug, kako bi svi bili jednaki i kako bi svako izneo svoje mišljenje. Ove vežbe su preko potrebne studentima kako bi kasnije svoje znanje mogli da prenesu na druge ljude. Najveću motivaciju za učenje imam prilikom slušanja ovog predmeta.

Koje su mogućnosti za zaposlenje nakon završenog fakulteta?


Nakon završenog fakulteta neko se opredeljuje da postane profesor, neko da bude prevodilac u firmi,neko sudski prevodilac, neko želi da se bavi književnošću,školica jezika,..Velika je perspektiva i poslovi su zaista raznovrsni. Što se tiče nemačkog jezika preduzeće DOX 016 nudi zaposlenje posle završenog fakulteta, kao i Simens, Milanović,…

Zbog čega bi ste ostalima preporučili da upišu ovaj fakultet?


FILUM bi pre svega preporučila mladima koji vole da rade i uče u manjim grupama. U manjim grupama i profesori i studenti mogu bolje da se posvete jedni drugima. Fakultet nudi i dosta vannastavnih aktivnosti koje će vam pomoći da razvijete kompetencije i razbijete tremu. Jedna od radionica je „Dramska pedagogija“ koja je meni lično dosta pomogla u učenju. Metode koje su uče na tim radionicama vam kasnije dosta znače, tako da ukoliko se odlučite da upišete ovaj fakultet, posećujte što više ovakvih aktivnosti. Neke od metoda koje se primenjuju su teatarske, dramske, pedagoške,… Osim vannastavnih aktivnosti tu je i stručna praksa koja pruža mogućnost prevođenja tekstova, komuniciranja sa klijentima, pisanje i čitanje dokumenata,…a nakon završene prakse dobija se i sertifikat koji dosta znači kasnije prilikom zaposlenja. Još jedna mogućnost koju FILUM nudi je i studentsku razmena na svim smerovima, gde stičete mogućnost da odete u Nemačku i tamo studirate i učite sa svojim vršnjacima. Zbog ličnih razloga kao i celokupne situacije sa korona virusom ja nisam otišla na studentsku razmenu, ali oni koji su bili su zaista oduševljeni i sa sobom su poneli samo pozitivna iskustva.

Vaša poruka mladima?
Moja poruka mladima je da nikad ne odustaju, da ne propuštaju ni jednu priliku, da uvek budu najbolja verzija sebe i da se uvek bore za sebe. Jer borci će na kraju uvek biti uspešni!

Aleksandra Paunović

Autorka teksta
Anđela Ivković