Samopouzdanje – veće ili manje

Nekada su nas učili da treba biti skroman, povučen, ne isticati se… Ako nas neko pohvali, treba da se učtivo zahvalimo, ali da ne “dižemo nos”. “Ipak nismo ništa posebno i bolje bi nam bilo da to upamtimo – imaćemo manje problema u životu…” 

Srećom, takav način vaspitavanja više nije u modi. Samopouzdanje i bez takve “pomoći” nije baš lako steći, a neophodno nam je. Ako verujemo u sebe, srećniji smo, kreativniji, puni ideja i znatno prijatnije i poželjnije društvo svima oko sebe (pa i njemu ili njoj). Ako mislimo da smo bedni i da nismo ni za šta, nezadovoljni smo i neraspoloženi (ko još voli da veruje da je bezvredan?!), pa će nas i drugi izbegavati. Kako steći samopouzdanje? Ukoliko gledate svoju drugaricu ili druga koji uvek izgledaju sigurno u sebe i mislite: “On/a je jednostavno takav/va, blago njemu ili njoj”, grešite! Niko se ne rađa sa samopouzdanjem, ono se uči i sa vremenom stiče. 

Evo nekih taktika kako da naučite da budete sigurniji u sebe!

Često se pravdate i sebi i drugima? Stalno nešto grešite? Razmislite bolje. Niko ne greši baš stalno, niko ne može biti kriv baš za sve. Stavite na papir sve stvari za koje krivite sebe (na primer, u poslednjih mesec dana). Dobro razmislite o svakoj od tih situacija: da li je ono što se desilo bila baš vaša krivica, ili samo vaša krivica, i što je veoma važno, da li ste tu uopšte mogli nešto da učinite. Kaže se da je svako kovač svoje sreće, to je tačno, ali nikako ne znači da uvek sve možemo da kontrolišemo. Pored toga, niko nije savršen, svi ponekad grešimo i to je potpuno u redu ukoliko iz tih grešaka bar nešto naučimo i potrudimo se da ih ne ponavljamo.

Naučite da opraštate! Čak i ako vas je neko povredio, to je stvar prošlosti. Ukoliko samo razmišljate o tome koliko ste besni i smišljate osvetu, jedino što ćete postići jeste traćenje vremena i energije koje biste mogli da upotrebite znatno bolje. Osim toga, bićete mrzovoljni, a niko ne voli osvetoljubive osobe, što će vam samo povećati bes i neraspoloženje. Mnogo je efikasnije da se nasmejete, oprostite i krenete dalje (ne morate i da zaboravite) – osećaćete se lakše i opuštenije.

Pazite šta govorite sebi! Ukoliko stalno ponavljate u sebi: “Ja sam kreten”, tako ćete se i osećati. Unapred ćete sebe ubediti u neuspeh, pa ćete se u svemu što radite pokazati slabije nego što su vaše stvarne mogućnosti. Na vaš uspeh ne utiču nikakve kosmičke sile ni to što je baba Radojka bacila vodu za vama – vaš uspeh je vaša stvar i od vas zavisi. Još nešto: ne dajte drugima da razmišljaju umesto vas, kao ni da odlučuju umesto vas. Jeste tako lakše, a u slučaju neuspeha možete njih da krivite – ali tako nikud nećete dospeti, osim do toga da budete nesrećni jer neko drugi, a ne vi, živi vaš život. Dakle, naoružajte se osmehom (po potrebi, i zubima) i preuzmite svoj život i svoj uspeh u sopstvene ruke.

Još jedna bitna stvar kako biste stekli samopouzdanje jeste to da živite u sadašnjosti. Sećajte se lepih stvari iz prošlosti, oprostite sebi greške koje ste načinili, probajte da naučite nešto iz njih i idite dalje. Nema svrhe živeti u prošlosti, a ni u budućnosti – ako sve vreme provodite zamišljajući kako će vam biti i praveći planove, nikada ništa nećete uraditi. Dakle, život je sada i ovde – iskoristite svaki trenutak i uživajte kad god možete!

Koliko puta ste rekli sebi “joj, opet sam bila baksuz”, ili “ni jedan lep dečko ili lepa devojka neće ni da me pogleda”? Ukoliko je odgovor “često”, to znači da pamtite loše stvari, a ignorišete dobre. Ako vas već niko drugi ne hvali, hvalite sami sebe! Kad god nešto dobro uradite, recite sebi “ti si genije” ili “ti si car” ili nešto slično. Svi smo ponekad “baksuzi”, ne obraćajte pažnju na to, nego se usredsredite na uspehe. Možete pokušati i da sednete i zapišete sve dobre stvari koje ste uradili u poslednjih mesec dana, ne ignorišite ni sitnije uspehe – i oni su značajni. Iznenadićete se i prilično oraspoložiti kad vidite koliko je dugačak vaš spisak.

Da li ste čuli za “halo efekat”? U prevodu, to znači da o drugima vrlo brzo stičemo prvi utisak – u toku prvih deset sekundi poznanstva, verovali ili ne – a taj prvi utisak se teško (ako ikad) menja. Zato, pazite na sebe! Ne dozvolite da vas uhvate pogrbljene, natmurene, neraspoložene… To su samo bezvezni trenuci koje svako ima – glupo je da se mišljenje o vama formira na osnovu takvih tričarija. Sredite se i nasmejte, pa će svi želeti da budu u vašem društvu – a vaše samopouzdanje će rasti.

Dešava se da stvari krenu loše – ne uspete da ih rešite, a šta god da pokušavate, sve postaje još gore… U takvim situacijama zastanite i razmislite. Da li vam se već desilo nešto slično, i ako jeste, kako ste to rešili? Razmislite da li se nekom koga znate desilo nešto slično i kako je ta osoba to rešila? Ako i dalje ne uspevate da pronađete izlaz, potražite pomoć – prijatelja, roditelja, nastavnika… Niko nije ni svemoćan ni sveznajući, svakom je ponekad potrebna pomoć. Upamtite šta vam se desilo i kako je to konačno rešeno – što više različitih rešenja za problematične situacije budete znali, bićete sigurniji u sebe.Dakle, važno je da upamtite: “Nema savršenih ljudi, kao ni potpuno bezvrednih!” Svi imamo svoje prednosti i slabosti! Usredsredite se na iskazivanje prvih i potrudite se da vaše slabosti ne dođu do izražaja, pa ćete vrlo brzo steći SAMOPOUZDANJE.

Teodora Đorđević

Autorka teksta