Veštine za brigu o sebi i mentalno zdravlje

Pre svega, da sumiramo zašto su veštine za brigu o sebi i mentalno zdravlje, takozvane meke veštine, važne za sve nas. Ako mi naučimo kako da pomognemo sami sebi u određenim situacijama i kako svakodnevno da pazimo i čuvamo svoje mentalno zdravlje, sve ostalo ići će lakše. Svakog dana možemo da učimo i nadgrađujemo naše organizacione veštine, komunikacione veštine, veštine raspolaganja vremenom, veštine slušanja i čitanja… Usavršavanjem ovih i mnogih drugih veština, moći ćemo da pomognemo, ne samo sebi, već i ljudima oko nas. Na primer, ukoliko vežbate kako da budete bolji slušaoci, to neće značiti samo vama, već i ljudima sa kojima komunicirate, jer će im prijati činjenica da ih slušate sa punom pažnjom. 

Poznato je da biti mentalno zdrav ne znači samo nemati neki mentalni poremećaj, već i kako se svakodnevno boriti sa stresom i kako ostvariti svoj potencijal. Za mentalno zdravlje jako je važan socialni život, tj. u kakvom krugu ljudi se krećete i koliko vremena provodite u društvu.  Naravno, nama mladima, je to sada veliki problem. Ponovo idemo u školu online, što znači – nema uobičajenog druženja. Koliko god je nekad dobro i zdravo osamiti se i biti sam sa svojim mislima, ukoliko to preraste u zatvaranje u sobu tokom celog dana i preterano razmišljanje o problemima, to može u velikoj meri oštetiti naše zdravlje. 

Izreka ,,Bolje sprečiti, nego lečiti.”, najbolje opisuje mentalno zdravlje. Sve naše navike i naša rutina u budućnosti može uticati na naše psihičko, ali i fizičiko zdravlje naravno. Ako se preterano izlažete stresu, ne spavate dovoljno, ne provodite vreme na svežem vazduhu nakon nekog vremena očekujte nekakve posledice. Možda ovo ne zvuči toliko važno, ali verujte da jeste. Svaka sitnica koju uradite zbog sebe ili pak ona loša stvar koju činite, odraziće se na vas. Pritom, naravno da je u redu da ne znate kako da brinete o svom mentalnom zdravlju, s obzirom da to nije nešto što se potencira u školi. Ne ustručavajte se da pitate, uvek pitajte šta god vam nije jasno. Doba je interneta, jednim klikom možete da saznate ono što vas zanima. 

Na sajtu Teen Assistans uvek možete anonimno pitati i zatražiti savet-dobićete ga. Ne treba da vas bude sramota ako nešto ne znate, samo ako već ne znate-pitajte. Bilo koje stručno lice će vam rado dati odgovor.

Čuvajte sebe i svoje zdravlje, niko to neće uraditi umesto vas samih! Radite na tome da unapredite sebe, to je ono što će vam u životu mnogo značiti!

Jovana Janev

Autorka teksta
Autor fotografije Alysha Rosly, preuzeto sa Unsplash